MCQs (Multiple Choice Questions) Torque Angular Momentum And Equilibrium 2

41. A body will be in translational equilibrium, if

(a)                r = 0

(c) I F = 0

(b) p = 0

(d) L = 0

 

42. The first condition of equilibrium of a body is satisfied if

(a)     Its linear velocity is zero

(b)     Its linear acceleration is zero

41 3                                PHYSIC’S 1300K 1

(c)           Its angular acceleration is zero

(d)          The vector sum of all the forces is zero

43. The second condition of equilibrium is satisfied if

(a)    The vector sum of all the forces is zero

(b)    The vector sum of all the torques is zero

(c)    Its angular acceleration is zero

(d)    Its angular velocity is zero

44. The condition of complete equilibrium is satisfied if

(a)    Vector sum of all the torques is zero

(b)    Vector sum of all the forces is zero

(c)    Vector sum of all the forces and all torques is zero

(d)    Angular acceleration is zero

45. A body will be in rotational equilibrium only if the vector sum of

all the external torques acting on a body is equal to

(a) Maximum                           (b) Unity

(c) Zero                                  (d) Double

46. The moment of linear momentum is called

(a) Couple                              (b) Torque

(c) Angular momentum            (d) Moment of force

47. The unit of moment of inertia is

(a) Kg                                     (b) Kg-m

(c) Kg-ni2                                (d) Kg-m-2

48. A body is said to be in complete equilibrium if

(a) EF      0                              (b)        = 0

(c) EF = 0 and a         0         (d) EF = 0 and a = o

49. A body is said to be in translational equilibrium provided .

(a)    The first condition of equilibrium is satisfied

(b)    The second condition of equilibrium is satisfied

(c)    No torque is acting on it

(d)    Its trans;ational motion is not stopped

50. Which of the following pairs does not have identical dimensions?

(a)      Mass and moment of inertia

(b)      Momentum and impulse

(c)      Torque and energy

(d)      Energy and work

41.

c

42.

d

43.

b

44.

c

45.

c

46.

c

47.

c

48.

d

49.

a

50.

a

This entry was posted in Physics Solved Question and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>