Islamiat CSS Solved MCQs | CSS MCQs Bank

Islamiat CSS Solved MCQs | CSS MCQs Bank

Islamiat CSS MCQs Preparation

Preparing for CSS is no walk in the park. It can be if you play it smart rather than hard. The trick is to prepare a little of everything together. Preparing for the compulsory subjects is often the first thing most students do. Here are some of the MCQs for Islamiat to help you prepare for CSS. Stay tuned for more. Learn these by heart and read the explanation too, it might help you gather up related information as well. As you know, you can’t have enough knowledge when it comes to CSS.

1) Who has the title Umm Al-Masakeen?
(a) Hazrat Umme Habibah
(b) Hazrat Zaynab bint Khuzayma
(c) Hazrat Umme Salamah
(d) Hazrat Maimoonah

Answer: (b)
Explanation: She was 30 years old when her husband, Ubaydah bin haris, died in the battle of Badr and left her widowed with several children. The Prophet Muhammad (SAW) married her at the age of 58. She was given the title Umm Al Masakeen because of her kindness and charity. She died 3 months after she married the Prophet (PBUH) 625 A.D.

2) Which is the longest Surah of the Quran?
(a) Al-Baqarah (the Cow)
(b) At-Taubah (the Repentance)
(c) Al-Mu’minun (the Believers)
(d) Al-Fat’h (the Victory)

Answer: (a) Al-Baqarah (the Cow)
Explanation: The Verse 286 of surah al-Baqarah is deemed as the longest Surah of the Qur’an. It is named Al-Baqarah (the Cow) because of the story of the Cow mentioned in this Surah (vv. 67-73). It is a Madani Surah, coming after Surah Al- Fatihah, as the answer to the prayer “Show us the straight way.” in Surah Al-Fatiha.

3) Which Jewish tribe was expelled from Medina after Battle of Badr?
(a) Banu Qurayza
(b) Banu Nadr
(c) The Banu Qaynuqa
(d) Banu Shutayba

Answer: (c) The Banu Qaynuqa
Explanation: Medina had three Jewish tribes namely, Banu Qurayza, Banu Nadr and Banu Qaynuqa. The most mischievous and blunt was the tribe of Banu Qaynuqa. They were jewelers by profession, so they were very rich. It gave them the illusion of power and superiority. They were part of the treaty all the tribes signed with the Holy Prophet (PBUH). It forbade them to conduct any activities against Muslims, defend Medina from enemies from any side and also that they would not provide any aid to the enemies of each other. They started to violate the treaty by trying to cause rivalries amongst Muslims and by cooperating with the polytheists of Quraysh. They were thus asked to leave Medina within three days’ time.

4) Name the surah containing the longest ayah of the Holy Quran?
(a) Al-Ma’arij (the Elevated Passages)
(b) Al-Haqqah (the Inevitable)
(c) Al-Baqarah (the Cow)
(d) At-Takwir (the Overthrowing)

Answer: (c) Al-Baqarah (the Cow)

5) The Book “Maliat Ka Islami Nizam” is written by
(a) Sayyad Abu Ul Hassan Ali Nadvi
(b) Khurshid Ahmed
(c) Dr. Israr Ahmed
(d) None of these

Answer: (a) Sayyad Abu Ul Hassan Ali Nadvi
Explanation: Abul Hasan Ali Nadwi died at the age of 85 on December 31, 1999, 1420 AH, in Raebareli, India.

6) The Sasanian family ruled which of the following
(a) Cyprus
(b) Iran
(c) Tajikistan
(d) Azerbaijan

Answer: (b) Iran
Explanation: The Sasanian Empire was the last pre-Islamic Persian Empire. It was established in 224 CE by Ardeshir I, son of Papak, descendant of Sasan. The Empire existed until 651 CE when it was defeated by the Arab Caliphate. To this day, the sasanian empire is considered to be highlight of the Iranian people. After the fall of the Achaemenid Empire at the hands of Alexander the Great in 330 BCE until the fall of the Parthian Empire.

7) What was the total number of people who migrated in the second migration to Abyssinia
(a) 15
(b) 92
(c) 110
(d) 101

Answer: (d)
Explanation: The second migration was performed in 615 CE and consisted of 83 men and 18 women.

8) In the Battle of Khaybar, who killed the Jew warrior Marhab?
(a) Hazrat Ali
(b) Hazrat Abdullah Ansaari
(c) Hazrat Muhammed ibn Maslamah
(d) Hazrat Ja’far ibn Abu Talib

Answer: (a)
Explanation: Jews had become very violent and had provoked Muslims to the point that they launched an expedition to put a stop to their discretions. The Holy Prophet (PBUH) lead this expedition to Khaybar, the Jew stronghold of forts approximately ninety miles from Medina in the direction of Syria. Jews from all over Arabia had collected here to create an opportunity of attack on Muslims. Their bravest warrior Marhab himself came out to fight Hazrat Ali (RA) The fight lasted for some time, and Hazrat Ali (RA) killed Marhab in an outstanding victory and then also defeated his party. During the fight, Hazrat Ali (RA) lost his shield. To replace his shield Hazrat ‘Ali (RA) went up to the gate of the fortress, unhinged the iron door, and used it as a shield. He (RA) fought until the citadel was conquered by the Muslims.

9) Queen Saba was the ruler of?
(a) Egypt
(b) Syria
(c) Yamen
(d) Taif

Answer: (c) Yamen
Explanation: In the Holy books of Judaism, Christianity, and Islam, the Queen Saba of Yamen stands as an exhalted figure. She was an amazing queen who ruled the lands of sands in ancient times. Her story, describing the encounter with Prophet Solomon and her subsequent embrace of Islam, permeated through centuries. This story is mentioned in Sura Saba’ (34:15-19)

10) Who was the inventor of Dark room
(a) Ibn Ishaq al-Kindi
(b) Al-Hasan Ibn al-Haytham
(c) Ibn al-Nafis
(d) Avicenna

Answer: (b)
Explanation: Al-Hasan Ibn al-Haytham, a pioneer scientist and thinker in vision, optics and light, made many contributions to the field. His Book of Optics also known as Kitab al-Manazir, contains ideas that influenced European scholars. He is also considered the “Father of modern Optics”. He called his dark room “Albeit Almuzlim”, which has the Latin translation as the “camera obscura”

11) When was Battle of Khandaq fought?
(a) 6 AH
(b) 5 AH
(c) 7 AH
(d) None of these

Answer: (b) 5 AH
Explanation: The Battle of Khandaq also called the Battle of Trench took place two years after the Battle of Uhud, 5 AH / 627 CE. It is one of the most important battles that had an important role in eliminating the barriers blocking the development of Islam.
12) Which Prophet had the title Abul Bashar-e-Sani?
(a). Hazrat Ibraheem (AS)
(b). Hazrat Shees (AS)
(c). Hazrat Noah (AS)
(d). Hazrat Uzair (AS)

Answer: (c) ). Hazrat Noah (AS)
Explanation: Hazrat Nooh (A.S) preached for almost 950 years. Abu-al-Bashar Sani is the title of Nooh because of the flood that wiped out humanity during his timel He got Prophethood at the age of 40. In total he is mentioned 43 times in the Quran. He was the great grandson of Prophet Idrees (A.S)

13) Which Ghazwa is also named as Youm-ul-Furqan?
(a) Badr
(b) Tabuk
(c) Uhad
(d) None of these
Answer: (a) Badr
Explanation: The day of the Battle of Badr is also known as “Yawm al Furqan” which happened on Friday, 17th Day of Ramadan. Battle of Badar took place in the second year after migration from Makkah to Medinah (624 CE) “Umair bin Al-Humam was the first martyr on the day of Badr.”

14) Sihah Sitta is?
(a) As-Sirah Muslim Biography
(b) A Biography of the Prophet
(c) The Six Authentic Books of Hadith
(d) None of these

Answer: (c) The Six Authentic Books of Hadith
Explanation: There are six books on Hadis considered most authentic by the Ulemas. ‘Sahah’ is the plural of ‘Saheh’ meaning ‘correct’ or ‘authentic’ while ‘Sitta’ means Six in Arabic.
The Sihah-e-Sitta include:
1. Saheeh Bukhari
2. Saheeh Muslim
3. Jaamia Trimzi
4. Sunnan Ibn-e-Maja
5. Sunnan Abu Daud
6. Sunnan Nasai

15) The word Rukhaa means?
(a) Soft breeze
(b) Dream
(c) Aspiring
(d) None of these

Answer: (a) Soft breeze

16) Which one of the following is invented by Omar Khayyám?
(a) Pin-Hole Camera
(b) Jalali calendar
(c) Chess
(d) None of these

Answer: (b) Jalali calendar
Explanation: The Jalali calendar is a solar calendar that was used in Persia, variants of which are still in use in Iran as well as Afghanistan.

 

17) Faith of reincarnation is found in?
(a) Buddhism
(b) Hinduism
(c) Taoism
(d) Zoroastrianism

Answer: (b) Hinduism
Explanation: Hinduism holds a strong belief in Reincarnation. The term translates to the concept that when the person dies, the soul, which is considered eternal, returns to the physical realm in a new body. A soul will complete this cycle many times, learning new things each time and working through its karma. In Hinduism this is called samsara.

18) Secondary Source of Islamic law is?
(a) The Quran
(b) The Sunnah
(c) Ijma and Qiyas
(d) None of these

Answer: (c) Ijma and Qiyas
Explanation: The Quran and the Sunnah are the primary sources of Islamic law. Ijma, consensus of opinion of scholars, and Qiyas, deriving laws from the Quran by analogical deduction, are the secondary or dependent sources of Islamic law or Shariah.

19) When did the Prophet (PBUH) went on the Journey of Miraj?
(a) 621 AD
(b) 623 AD
(c) 624 AD
(d) None of these

Answer: (a) 621 AD
Explanation: Miraj also called Isra wal Miraj is the journey taken by the Prophet (PBUH) in two parts. The first part He (PBUH) traveled from Bait ul Haram to Bait ul Maqdas (Mecca to Jerusalem). This part of the journey in Arabic is described as Isra. The second phase of the journey was from Jerusalem to the heavens, which is called Miraj. Mentioned in the Quran in Para 17, some scholars think the whole journey took 1/3rd of the night.

20) The word “BAHEEJ” means?
(a) Night visitor
(b) Beautiful, Convivial
(c) Gentle, Soft, Delicate
(d) None of these

Answer: (b) ) Beautiful, Convivial
Explanation: Baheej means beautiful, convivial. When used in the description of plants it means those with a beauty and richness of color.

 

That should be enough for Mcqs to prepare for Islamyat for CSS. Give it a good read memorize these by heart and when you are done, prepare for the next ones. Remember, no matter how hard or tricky the paper is, if you prepared enough, it will be a piece of cake for you.

 

For more CSS preparation you can download CSS MCQS app from Playstore.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *